Co jsou OpenAPI schema?

Co je OpenAPI a proč se používá?

OpenAPI je celosvětově uznávaný postup pro vysvětlování a uvádění rozhraní HTTP API, jehož autorem je Tony Tam. Vznikl pod názvem Swagger a v roce 2015 jej do Open Initiative vložila společnost Smartbear. Tuto iniciativu podpořily velké IT zbraně jako Linux Foundations, Amazon a mnoho dalších.

S tak silnou podporou je OpenAPI skutečně důvěryhodným jménem v oblasti vývoje a zabezpečení API. Umožňuje vývojářům API omezit obvyklé překážky při vývoji API, kdy je potřeba pracovat s různorodými protokoly, rozhraními a ekosystémy. Funguje jako centralizovaná platforma pro přístup k datům a zvýšení produktivity.

Objekty v OpenAPI

‍1. OpenAPI
Jedná se o objekt vyhrazený pro sémantické verzování dokumentů. OpenAPI říká, o jakou verzi dokumentu se jedná, a má 3 části v čísle verze:

Major: V případě, že jsou provedeny významné dodatky a změny, zvyšuje se.

Minor: Drobné: Inkrementuje se, když je vylepšena funkce nebo provedeny některé aktualizace.

Záplata: Přírůstky, když jsou přidány záplaty opravující chyby a nedostatky.

Formát = Major.Minor.Patch

Příklady: 5.2.1, 1.0.0, 8.2.0

Poznámka: Části Minor a Patch by měly být zpětně kompatibilní.

2. ‍Info
Tento objekt obsahuje metadata jako název, verze, kontakt, licence, termsOfService a popis specifikace, přičemž první dvě jsou povinné.

3. ‍Servery
V tomto objektu můžete předat informace o serveru, jako je URL a Path. Od verze OpenAPI 3.0 pomocí něj můžete předávat název hostitele, port, cestu a popis (nepovinné). Protože můžete mít více serverů, přijímá také pole těchto informací pro více serverů.

‍4. Složky
Tento objekt podporuje opakované použití, bezpečnost API a umožňuje definovat schémata dalších objektů s datovými strukturami uvedenými níže:

  • schéma
  • securitySchemes
  • odpovědi
  • parametry
  • zpětné volání
  • příklady
  • odkazy
  • hlavičky
  • requestBodies

5. ‍Tagy
Typický tag se skládá z polí name, description a externalDocs. Zatímco pole externalDocs je nepovinné, popis může být pro vaše značky zapsán ve formátu markdown. Později můžete své značky také přiřadit k objektům operací.

6. Cesty
Tento objekt OpenAPI předává údaje o koncovém bodě a umožňuje provést některou z následujících operací OpenAPI: V případě, že je to možné, lze provést tyto operace: Get, Post, Put, Patch, Trace, Delete, Options a Head a zároveň zadat metodu HTTP. Pro každý komunikační požadavek můžete také zadat potenciální odpovědi.

Existují 4 způsoby, kterými můžete předávat cesty:

  • URL ve složených závorkách
  • Jako dotaz
  • V hlavičce
  • Pomocí souborů cookie

7. ‍Zabezpečení
S ohledem na bezpečnostní požadavky rozhraní API je nutné zadat komponentu securitySchemes, která sdělí metodu ověřování. V současné době jsou v tomto ohledu podporovány tyto metody:

  1. Ověřování HTTP
  2. OpenID Connect Discovery
  3. OAuth 2.0
  4. Klíče API

8. ‍Externí dokumenty
Pro své značky, schémata a operace můžete vytvářet objekty externí dokumentace (externalDocs), aby byla dokumentace pro uživatele API uživatelsky přívětivá a aktuální.

Využití OpenAPI

Co všechno lze pomocí OpenAPI realizovat.

  • OpenAPI obecně funguje jako lingua franca API, Vše počínaje sestavením klíčových specifikací a konče návrhem bezpečnostní praxe se provádí pomocí OpenAPI. Běžně se používá pro generování stub kódů pro vývoj aplikací.
  • OpenAPI nabízí jediný zdroj pravdy pro schéma API a zjednodušuje proces konformních stylů API a strategií správy.
  • Pomocí centralizovaného zdroje pravdy jsou inženýři a vývojáři API schopni automaticky generovat důležité materiály API, jako jsou SDK, knihovny kódů, dokumentace a mnoho dalších.
  • OpenAPI, pokud je ve své plné kapacitě, v sobě skrývá sílu pro využití validace API, bezpečnostních kontrol a operací lintingu.
  • Chcete, aby se výsledné rozhraní aplikace co nejvíce blížilo očekávanému výsledku nebo potřebám klientů? Dobře, OpenAPI vám kryje záda i v tomto případě. Umožňuje inženýrům generovat makety serverů a zároveň ověřovat prototypy rozhraní.
  • Testování požadavků API a odhalování bezpečnostních hrozeb, a to již ve fázi vývoje, je možné díky OpenAPI.

OpenAPI Specifikace

Nástroje OpenAPI

Po přečtení mnoha výhod, které uživatelé rozhraní OpenAPI získají, je těžké jej přehlížet a přemýšlet o jiném standardním přístupu k rozhraní API. I když jste se rozhodli používat rozhraní OpenAPI, ujistěte se, že znáte některé klíčové nástroje, které je třeba používat při využívání rozhraní OpenAPI a zajištění bezpečnosti při operacích s rozhraním API.

Tyto nástroje budou podporovat vývojáře v každé fázi vývoje API včetně kódování, testování a dokumentace.

Pro úpravy
Uživatelé rozhraní OpenAPI budou mít neomezený přístup k výkonným nástrojům pro návrh rozhraní API, jako jsou Optic, SwaggerHub, Insomnia Designer, Curio, Stoplight a Visual Studio Code Extension, které posílí návrh rozhraní API a primární fázi vývoje rozhraní API.

‍Pro dokumentaci
Dokumentace rozhraní API už není takovým oříškem jako kdysi, protože se nabízí spousta nástrojů pro automatizaci dokumentace a vizualizace rozhraní API. Tyto nástroje zvyšují přidanou hodnotu při zavádění API a omezují potíže s navigací v API. Mezi nejužitečnější a nejživotaschopnější nástroje v tomto ohledu patří Swagger UI, OpenAPI-Viewer, ReDoc a Widdershins.

‍Pro tvorbu kódu
Zajímá vás, jak si usnadnit tvorbu kódu? Inu, OpenAPI je dokonalým zachráncem díky nástrojům jako Google Gnostic, OpenAPI Generator, Swagger-Node- CodeGen a Gen.

‍Pro testování
Zabezpečení a ověřování je klíčovou fází životního cyklu rozhraní API a k jeho maximálnímu posílení mají uživatelé rozhraní OpenAPI k dispozici nástroje jako Everest, Postman, Citrus a APIFortress.

‍Pro nasazení
Nástroje jako OpenAPI-backend a FastAPI nabízejí odpovídající podporu a pomoc, které jsou potřebné pro implementaci serveru.

‍Pro zjišťování
V případě, že je třeba profilovat soubory Open pro určité vyhledávače a adresáře, které používají nástroje jako API Tracker a APIs.guru. Uvádění API v těchto adresářích je jedním z nejperspektivnějších způsobů, jak na API upozornit.

‍Pro validaci
Před použitím rozhraní API pro vývoj je zásadní definovat a validovat podle standardních norem OAS. Nechte si v této práci pomoci nástroji, jako jsou OpenAPILint a Spectral.

‍Pro formátování převodů
Nástroje jako Odata-OpenAPI a API Transformer jsou určeny k urychlení a využití transformace API mezi různými specifikacemi.

‍Pro správu
Pokud jde o správu API, je OpenAPI poměrně výkonný, protože nabízí nástroje pro klíčové úlohy správy API, jako je zabezpečení, hosting a zpeněžení API. Nejznámějšími open-source nástroji jsou API Umbrella a APIman.

Co je OpenAPI schema?

OpenAPI schema (schéma OpenAPI) je standardizovaný formát pro popis webových API. Tento formát umožňuje vývojářům a systémům přesně pochopit, jak API funguje bez nutnosti zkoumat zdrojový kód nebo dokumentaci API. OpenAPI schema definuje:

  1. Endpointy (koncové body): Adresy, na kterých jsou dostupné různé funkce API.
  2. Operace: Akce, které můžete s API provádět, jako je GET (získání dat), POST (odeslání nových dat), PUT (aktualizace dat) a DELETE (smazání dat).
  3. Parametry: Jaké informace můžete při volání API poslat nebo očekávat, včetně URL parametrů, parametrů dotazu a těl požadavků.
  4. Formáty dat: Struktury dat pro žádosti a odpovědi, často ve formátu JSON nebo XML.
  5. Autentizační schémata: Metody, které API vyžaduje pro ověření identity uživatele nebo aplikace, jako jsou API klíče nebo OAuth.

Použití OpenAPI schema má několik výhod. Umožňuje automatickou generaci dokumentace API, což usnadňuje porozumění a používání API. Dále umožňuje nástrojům automaticky generovat klientské knihovny v různých programovacích jazycích, což výrazně zjednodušuje integraci API do aplikací. OpenAPI také podporuje návrh API „Design-First“, což znamená, že můžete nejprve navrhnout a schválit API ve formátu OpenAPI a teprve poté začít s implementací.

Srozumitelně, OpenAPI schema je jako podrobný návod nebo mapa pro API, která poskytuje jasné instrukce o tom, jak API používat, aniž by bylo nutné rozumět interním detailům implementace API.

Co je Swagger a co s tím má společného?

Swagger je sada nástrojů navržená k práci s OpenAPI specifikací. Původně byl Swagger samostatný projekt, ale později byl darován Linux Foundation a přejmenován na OpenAPI Initiative. Swagger a OpenAPI jsou nyní často používány zaměnitelně, ačkoli OpenAPI je oficiální název specifikace, zatímco Swagger se odkazuje na původní nástroje a projekty, které byly vyvinuty pro práci s touto specifikací.

Swagger poskytuje několik nástrojů, které usnadňují vývojářům práci s API podle OpenAPI specifikace, včetně:

  • Swagger Editor: Webový editor, který umožňuje vývojářům psát nebo upravovat OpenAPI specifikace v YAML nebo JSON formátu s okamžitou zpětnou vazbou a vizualizací.
  • Swagger UI: Nástroj, který automaticky generuje interaktivní dokumentaci API z OpenAPI specifikace. Umožňuje uživatelům prozkoumat API a odesílat požadavky přímo z prohlížeče.
  • Swagger Codegen: Umožňuje automatické generování klientských knihoven, serverových zástupců a dokumentace API z OpenAPI specifikace v různých programovacích jazycích a platformách.

Integrace Swaggeru s OpenAPI znamená, že můžete snadno navrhnout, dokumentovat, generovat a testovat API.

TG Facebook Comments